Transactionele Analyse
De transactionele analyse (TA) betekent letterlijk het analyseren van transacties. Een uitwisseling van contact wordt in de TA een transactie genoemd: een vraag en antwoord, een stimulus en een respons. De TA-concepten zijn gebaseerd op het uitgangspunt dat iedereen het moet kunnen begrijpen en bevat veel concrete concepten. De grondlegger van de TA is de Canadese psychiater Eric Berne. De TA is een veelgebruikte methodiek in de psychiatrie, binnen psychosociale behandelpraktijken en is geschikt voor het analyseren van systemen en organisaties. Het is een praktisch te gebruiken model dat inzicht geeft in de manier waarop mensen onderling reageren. Het laat duidelijk zien hoe communicatiepatronen in elkaar zitten. Je kunt eraan aflezen waarom communicatie soms zo stroef of inefficiënt verloopt, maar ook meteen hoe je het kan verbeteren.
De basis van de TA
TA wordt uitgegaan van drie egotoestanden waarover ieder mens beschikt.
De Ouder wordt gezien als geïnternaliseerde “ouder” met gedachten, gevoelens en gedrag overgenomen van je ouderfiguren. Daarbij is de Ouder onder te verdelen in de Structurerende Ouder en de Voedende Ouder.
De Volwassene beschikt over gedachten, gevoelens en gedragingen die rechtstreeks een reactie zijn op het hier en nu.
Het Kind wordt gezien als innerlijk “kind” met gedachten, gevoelens en
gedrag die je als kind had. Het Kind is onder te verdelen in het Aangepaste Kind en het Vrije kind.
Er zijn veel psychologische communicatiemodellen ontworpen om je reacties te begrijpen. Dit maakt de TA praktisch en duidelijk toepasbaar in je leven.
Enkele basisprincipes van de TA:
- Je kunt meer dan je denkt.
- Iedereen is van waarde.
- Wat je vroeger meegemaakt hebt, speelt nog steeds mee in de omgang met onszelf en anderen (ook al is het soms onbewust).
- Iedereen kan op elk moment een keuze maken en dus herbesluiten nemen om zijn leven anders te leiden of voor andere reacties te kiezen.
Visie van de TA
De TA gaat er vanuit dat mensen op jonge leeftijd al besluiten nemen over hoe ze reageren in bepaalde situaties. Daaruit ontstaan patronen die een reactie zijn op vroege ervaringen, waar mensen naar handelen en (onbewust) hun leven naar inrichten, wat in het hier en nu veelal geen prettige uitkomst meer heeft. Het aangeleerde oude gedrag is niet meer relevant. Je gaat begrijpen hoe het komt dat je je zo gedraagt en waarom je bijvoorbeeld in de egotoestand van het Kind stapt in plaats van te reageren vanuit de gezonde Volwassen toestand. Inzicht hierin maakt dat je kunt kiezen voor nieuw, meer efficiënt gedrag. Het maakt de weg vrij om opnieuw te kiezen en automatische patronen los te laten. De TA biedt daarmee opening naar autonomie. Je herpakt je eigen regie!
Meer weten over TA concepten?
http://www.transactioneleanalyse.info/ta-concepten/